,

Hållbar etikett: DORTEX använder sig av ekologisk bomull och rPET

Hållbar etikett: DORTEX använder sig av ekologisk bomull och rPET

DORTEX, är tillverkare av textilmärken och använder sig av hållbara material till sina etiketter. Våra nya professionella tvättrådsetiketter är tillverkade av ekologisk bomull.

Miljömässig hållbarhet och rättvisa produktionsförhållanden är på allas läppar i textilindustrin just nu. Men hur är det med etiketter? När allt kommer om kring, ska naturligtvis alla kreativa projekt uppfylla samma höga krav när det kommer till hållbarhet och rättvisa förhållanden.

För DORTEX är det en självklarhet att råvaran till etiketterna kommer från rättvisa förhållanden och att slutprodukten är fri från skadliga ämnen. Familjeföretaget från Dortmund uppdaterar ständigt sin portfolio och har sedan tidigare integrerat sitt eget ”veganska läder” i konfiguratorn med FloraPap®, för att bara närma ett exempel. På senare tid har DORTEX lanserat ett antal nya hållbara etiketter.

Tvättrådsetikett av ekologisk bomull

De Professionella tvättrådsetiketterna Cotton är en av de tre nya produkter som nu finns tillgängliga i webbshoppen, www.dortex.se. Tvättrådsetiketterna är tillverkade av ren ofärgad ekologisk bomull. Kortfibrig ekologisk bomull är relativt ovanligt som grund för textilmärken, detta beror på att de tekniska kraven för vävda textiletiketter är mycket höga och av den anledningen används vanligtvis långfibrig bomull. På grund av den tryckprocess som används för tillverkning av tvättrådsetiketterna i bomull, har DORTEX kommit förbi detta hinder och kan därför erbjuda produkter i ekologisk bomull. Etiketterna trycks med svart färg och tillverkas från 20 st.

Dessutom har högkvalitativt återvunnet polyestergarn blivit en etablerad komponent i tillverkningen av DORTEX etiketter. Materialet har redan använts under en tid i som varptråd i Flexinera® produktsortiment, nu används det också till Color skötselrådsetiketter. Satinbandet kännetecknas av sina klara ljusa färger och är tillverkad av 100% rPET.

De tryckta tygetiketterna och satinbanden i Satinera® sortimentet tillverkas också av rPET. Etiketterna är ljusäkta, slitstarka, klarar nötning och är tvättbara i upp till 60°C. Kunderna kan låta sin kreativitet flöda fritt och använda vilka färger och färgkombinationer de vill i kofigurationen av etiketterna – för ett strålande utseende och ett gott samvete.

Hur DORTEX tar sitt ansvar

Alla DORTEX -etiketter är ”tillverkade i Tyskland”. Detta engagemang för tysk lokalproduktion besparar textilexperterna långa leverans- och beslutsvägar. Bomullsetiketterna trycks till exempel i Dresden, som är den andra produktionsanläggningen förutom den i Dortmund. Med en mycket hög teknisk kompetens inom det egna företaget lyckas DORTEX erbjuda en bra prisnivå, trots höga personalkostnader och att uppfylla sina egna högt ställda kvalitetskrav på produkter och tjänster. För att minimera användningen av engångsplast i produktionskedjan använder också DORTEX komposterbara biofilmspåsar vid leverans av mindre kvantiteter.

En varsam behandling av naturen och miljön samt ett respektfullt samarbete med anställda och leverantörer är en integrerad del av DORTEX filosofi. På så sätt är kunderna behov i fokus.

Ladda ner pressmeddelandet här.